02. - 03.12.2021. / Rovinj

VRIJEME JE ZA DRVO!: CEI-Bois pozvao svjetske čelnike na veću upotrebu drva

Europska konfederacija drvne industrije CEI-Bois i sektorski partneri izdali su manifest „Time for Timber“ s ciljem skretanja pozornosti svjetskih čelnika na važnu ulogu drva u smanjenju emisija CO2, a što je ujedno i glavna tema COP26 konferencije u Glasgowu. Manifest poziva na veću upotrebu drva u pokušaju smanjenja negativnog utjecaja klimatske krize i naglašava kako je drvo jedini održivi strukturni materijal koji može omogućiti značajnu dekarbonizaciju izgrađenog okruženja.

Drvo je prirodno obnovljiv materijal koji, naglašavaju, sekvestrira ugljik u šumama tijekom rasta drveća, pohranjuje ugljik u posječenim drvenim proizvodima i kvalitetna je zamjena materijalima kao što su čelik, beton i plastika. Istovremeno, potiče održivo gospodarenje šumama koje vodi do većeg rasta te doprinosu kružnom gospodarstvu jer se proizvodi od drva mogu ponovno koristiti, reciklirati i oporaviti.

„Primarna svrha manifesta je prenijeti onima koji sudjeluju na COP26 u Glasgowu da je drvo ključni materijal koji može dekarbonizirati izgrađeno okruženje i brzo i u velikim razmjerima“, kazao je Paul Brannen, voditelj odnosa s javnošću u CEI-Boisu.