02. - 03.12.2021. / Rovinj

BIOENERGY EUROPE: „Cijene peleta ostale su stabilne usprkos energetskoj krizi!“

Aktualna energetska kriza s cijenama nafte i prirodnog plina ponovno je u fokus stavila pitanje ovisnosti EU-a o uvozu prirodnog plina. 2019. je stopa ovisnosti o uvozu energije EU-a iznosila 62% (u odnosu na 56% u 2000.), dok je ovisnost o uvozu plina dosegla rekordnih 89,5%. „Visok udio plina u energetskoj mješavini EU-a prenio je ekstremno povećanje cijene ove robe (povećanje od 400% od travnja 2021.) na veleprodajnu cijenu električne energije (200% godišnje povećanje)“, istaknuli su iz asocijacije Bioenergy Europe, koja se zalaže za veće korištenje biomase, odnosno bioenergije u Europi.

„Bioenergija je spremno i pristupačno rješenje za dekarbonizaciju potrošnje grijanja u stambenom i industrijskom sektoru. Cijene peleta u EU su u prosjeku 40% jeftinije od plina, a 4 puta niže od najnovijih cijena struje“, nadodaju u priopćenju. Važno je istaknuti i kako je cijena održive biomase ostala stabilna tijekom turbulentnog usporavanja covida i razdoblja gospodarskog oporavka.

„Ogromna većina (preko 95%) održive biomase koja se koristi u EU je iz lokalnog izvora, što ne samo da smanjuje energetsku ovisnost, već i doprinosi gospodarstvu EU-a, istovremeno smanjujući emisije stakleničkih plinova i pridonosi razvoju lokalnog gospodarstva. Podaci pokazuju da je biomasa u velikoj mjeri zaštićena od globalnih fluktuacija cijena robe“, istaknuli su iz asocijacije i pozvali čelna tijela EU-a na uspostavu stabilnog regulatornog okvira koji će omogućiti dekarbonizaciju, poticanje energetske neovisnosti i smanjenje energetskog siromaštva.