02. - 03.12.2021. / Rovinj

AMSTERDAM SE OKREĆE GRADNJI DRVOM: Sve nove zgrade morat će imati minimalan udio drva od 20%

Grad Amsterdam odredio je da 20 posto svih novih stambenih projekata u nizozemskoj prijestolnici mora biti izgrađeno od drva ili drugih biobaziranih materijala, počevši od 2025. godine. Sporazum, koji je nazvan Green Deal Timber Construction, potpisale su sve 32 općine u metropolitanskoj regiji Amsterdama, a glavni cilj je pomoći nizozemskoj prijestolnici da ispuni svoj cilj “klimatske neutralnosti”, odnosno nulte emisije stakleničkih plinova, do 2050. godine.

Kao alternativa drvenoj gradnji, sporazum također dopušta da se nove građevine grade i s drugim biobaziranim materijalima, kao što su konoplja ili pluto. Kako bi se ispunio sporazum i kvalificirala se kao drvena zgrada, samostojeća kuća morala bi biti izgrađena s najmanje 80 posto drva ili materijala na biobaziranim materijalima. Za višekatnice do 10 katova to je smanjeno na 65 posto, dok višekatnice iznad 10 katova moraju sadržavati najmanje 50 posto.

Očekuje se da će ovaj potez smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u gradu za približno 220.000 tona godišnje. To je jednako prosječnoj emisiji 22.000 domova, navodi se. Globalno gledano, izgrađeni okoliš trenutno je odgovoran za oko 40 posto svih emisija stakleničkih plinova.

Amsterdam nije jedini grad koji je uveo zakone koji potiču korištenje biomaterijala. U New Yorku je gradsko vijeće odobrilo korištenje masivnog drveta za gradnju zgrada do 25,9 metara visine.

Francuska vlada se 2020. složila da sve nove javne zgrade u zemlji moraju biti izgrađene od najmanje 50 posto drva ili drugih prirodnih materijala do 2022. godine.