4.-5.12.2017. Dubrovnik (Srebreno, Hotel Sheraton)

Završili Adriatic Wood Days u Dubrovniku!

Danas su nakon tri dana završnim raspravama i usvajanjem zaključaka uspješno zaključeni Adriatic Wood Days.

Radi se o međunarodno priznatom eventu koji je uključivao održavanje četiri tematske konferencije, koje su se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održale od 2 do 5. listopada u Dubrovniku. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, ujedno i izaslanik Predsjednice, naglasio je važnost integracije i povezivanja drvne industrije s rastućim investicijama u prosperitetnom sektoru hotelijerstva, budući da se u Hrvatskoj odvija snažan investicijski ciklus u turizmu. Glavnina sudionika je ocijenila da je to velika prilika za proizvođače namještaja i dobavljače drugih kvalitetnih proizvoda iz drvoprerađivačkog sektora, kojima je prigovorena slaba prodornost i nedovoljno uočljiv marketing.

Tijekom četiri dana u radu AWD-a sudjelovalo je preko 250 stručnjaka iz različitih sektora i podsektora, uključujući vodeće akademske i R&D stručnjake iz Njemačke, Italije i Austrije te brojne investitore iz drugih EU zemalja te iz Turske. AWD su ocijenjeni visokom ocjenom od strane sudionika i nadležnih institucija, a osim desetina stručnih prezentacija i raznovrsnih panel rasprava, ostvareni su mnogobrojni B2B sastanci, što dubrovačkom skupu daje poseban značaj u kontekstu jačanja pozicija i bolje vidljivosti prerade drva i šumarstva u zemljama JIE.

Najnoviji trendovi u opremanju i dizajnu hotelskih interijera te novosti na polju upotrebe drva u graditeljstvu bile su glavne teme uvodne konferencije, o čemu su istaknuti međunarodni predavači dali stručan pregled sektorskih prilika. Domaći proizvođači namještaja kaskaju za svjetskim trendovima i nisu dovoljno prepoznati na tržištu, naglasile su renomirane arhitektice i dizajnerice, sestre Galović, koje imaju referentnu listu projekata na Jadranu i u Europi, među kojima je i splitski hotel Radisson Blu. Na kraju prvog dana zaključeno je da su hrvatski proizvođači namještaja na domaćem tržištu slabo cijenjeni, nedovoljno marketinški aktivni, a cjelokupni drvoprerađivački sektor ima velikih problema s edukacijom i motivacijom kadrova kojima sektor nije dovoljno atraktivan.

Najbolji primjer zapažene uporabe drva u graditeljstvu svakako može biti Austrija, istaknuo je svjetski renomirani arhitekt Werner Nussmueller, koji je istaknuo da su Austrijanci nakon 20 godina uspjeli u svojoj nacionalnoj kampanji promocije drva, jer se danas čak 27 posto kuća i objekata gradi od drva, dok je to početkom devedesetih bilo tek 3 posto. Austrija bez mora ostvaruje skoro dvostruko veći prihod od turizma, što otvara prostor za uporabu drva koje je sve prisutnije u obnovi starih zgrada i objekata javne namjene.

Drugi dan AWD-a obilježile su teme trgovine drvom i marketinga šumskih i drvnih proizvoda te isplativosti investicija u proizvodnju peleta i kogeneracija. Brendiranje i certificiranje drvnih proizvoda jedna je od ključnih aktivnosti za zauzimanje sigurnijih tržišnih pozicija nakon relativno nestabilnih godina. Potražnja za drvnim sortimentima bukve i mekog drva je u porastu, što u nekim zemljama utječe i na blagi porast njihovih cijena. U središtu rasprave bio je dokument Europske komisije o kaskadnoj uporabi drva i mogući scenariji razvoja drvoprerađivačke industrije koji mora voditi računa o novoj zaposlenosti, niskougljičnim učincima i ponovnoj uporabi drva, odnosno produženju životnog vijeka.

Proizvodnja električne energije iz biomase i drva je u velikom porastu, posebice u Hrvatskoj, ali ubuduće se treba poticati i proizvodnja toplinske energije, što će dovesti do uravnoteženja i veće učinkovitosti mnogobrojnih kogeneracija koje su u fazi intenzivne gradnje. Domaće politike, koje snažno utječu na energetske kvote na poticaje i udjele u OIE, ocijenjene su kao loše i netransparentne. Kao apsurdni primjeri navode se slučajevi grijanja novih javnih zgrada na fosilna goriva, što svakako nije u skladu s europskim energetskim, klimatskim i okolišnim ciljevima.

Mnogobrojni komentari, prijedlozi i primjedbe sudionika uključeni su u zaključke i preporuke, koje će se uputiti nadležnim EU institucijama, tvrtkama i europskim strukovnim asocijacijama. Generalni stav stručnjaka je da šumu i drvo treba bolje i odgovornije tretirati te kroz europske i nacionalne strategije postići multiplikaciju vrijednosti drvne sirovine.

Za jačanje konkurentnosti drvnih proizvoda u regiji JIE neizbježno je brendiranje i stvaranje regionalne prepoznatljivosti i brendiranja. Nositelji razvoja i progresa u sektoru trebaju biti kvalitetni, obrazovani i stručni kadrovi, koji će uz pomoć EU partnera izgraditi dodatne projektne kapacitete i odgovoriti na sve zahtjevnije izazove s globalnog tržišta.

AWD je također predstavio najbolje europske prakse u području istraživanja i razvoja koje su izložili stručnjaci s njemačkog Steinbeis instituta Tübingen te projekt menadžeri iz talijanskog Polo Technologico Pordenone. AWD je iznjedrio nekoliko konkretnih projektnih prijedloga i otvorene su mogućnosti zainteresiranim sudionicima za intenzivniju suradnju na europskim projektima, posebice oko održive uporabe drvenih ploča, oporabe paleta i korištenog drvenog ambalažnog materijala te većeg udjela recikliranja drva.

Predvodnik u povlačenju europskog novca svakako je Slovenski drvni klaster, koji je sudjelovao u više od 50 nacionalnih i europskih projekata, stoga Bernard Likar, projektni menađer, smatra da će narednih godina povlačenje EU sredstava biti još intenzivnije, za što treba dodatno obučiti stručnjake i pripremiti dobre projektne prijedloge.

Osim podrške iz ureda Predsjednice RH, AWD je u Dubrovniku imao snažnu potporu nadležnih ministarstava gospodarstva, poduzetništva, poljoprivrede kao i vanjskih poslova. Aktivnu podršku pružili su i HGK ŽK Dubrovnik, Agencija za investicije i konkurentnost te štajerski Holzcluster koji je u Dubrovniku osigurao prisustvo eminentnih stručnjaka iz svoje međunarodne mreže.
IZJAVE

Vanja Ćurin, član Izvršnog odbora europske udruge biomase AEBIOM, Bruxelles – Belgija
Treba poticati i proizvodnju topline iz drva. Kad države u Regiji daju poticaje za toplinsku energiju, onda će se povećati i proizvodnja i lokalna potrošnja peleta, kao i isplativost kogeneracija. Često u Bruxellesu raspravljamo o takvim modelima s našim kolegama iz Skandinavije i ostatka EU.

Miljenko Katranček, član Uprave Spin Valis d.d., Požega – Hrvatska
Naš namještaj je konkurentan u zapadnim trgovačkim lancima i cijenjen je zbog kvalitete slavonske hrastovine, koju posebno naglašavamo i s velikom pažnjom obrađujemo. Želimo uspostaviti širu mrežu kupaca u domaćem hotelskom i turističkom sektoru i otvoreni smo za suradnju.

Viktor Horvatinović, savjetnik Florian Group, Italija / Hrvatska
Dostupnost sirovine treba biti osnova svih budućih ulaganja. Naša grupa je do sada investirala 8 mil. EUR u Hrvatsku i pripremamo nove projekte usmjerene na jačanje logističkih i distribucijskih kanala za drvne proizvoda te proizvodnju vrhunskih proizvoda od slavonskog hrasta.

Zdenka Mesić, savjetnica u Ministarstvu poduzetništva i obrta, Zagreb – Hrvatska
Sudjelovala sam na mnogobrojnim skupovima, no AWD je pravi rasadnik ideja i kvalitetnih informacija. Naše Ministarstvo aktivno podupire MSP u dijelu prerade drva i potičemo daljnju internacionalizaciju, a na AWD-u su manje domaće tvrtke, poput Koleksa, mogle susresti važne međunarodne predstavnike koji ih mogu uključiti u EU projekte.

Igor Milavec, direktor Udruženja pri Gospodarskoj zbornici Slovenije, Ljubljana – Slovenija
Imamo puno zajedničkog. Npr. problem potkornjaka muči šumare i drvoprerađivače s obje strane granice. Tu je i tema obrazovanja koja je slično naglašena u zemljama Regije. Moramo još više surađivati i stvarati različite mreže.

Arsen Kantarci, direktor Monalp Biomass, Turska / Francuska
Smatram da je Hrvatska dobro mjesto za ulaganje u proizvodnju energije iz drva, odnosno u kogeneraciju. Zato temeljito pripremamo tri projekta na ruralnim područjima, svaki snage od 5 MW, a nus proizvod će biti po 50.000 tona peleta na svakoj lokaciji. Ukupno planiramo realizirati ulaganje od 120 mil. EUR

Zdravko Jurčec, direktor Jurcon projekt, Zagreb – Hrvatska
Jurcon zapošljava 28 projektanata u našem uredu koji usko surađuje i sa hotelijerima. U budućnosti će se graditi više malih hotela s cca. 30-50 ležajeva, a veliki sustavi s 350-400 ležajeva su izgleda popunili svoje niše. Očekuje se porast cijena održavanja hotela, a mnogi investitori ne vode računa o tome kad opremaju hotele.

Franjo Mihelčić, direktor tvornice prozora Lokve d.o.o., Lokve – Hrvatska
Mi sve više postajemo globalna tvrtka koja pokušava plasirati svoje proizvode na sva svjetska tržišta. Trebaju nam izdašna sredstva za promociju, no drvo postaje naša strast i održiva filozofija koja nas motivira za te složene međunarodne misije. U Hrvatskoj već opremamo mnoge hotele, a niskougljični proizvodi od drva su sve više traženi.

Nikola Andrić, komercijalni direktor Beogradski sajam, Beograd – Srbija
Traže se moderni i održivi drvni proizvodi koje treba dobro promovirati, posebno kada se oni nude turističkom sektoru koji je tradicionalno zahtjevan. Sajmovi u Regiji su važna poluga za prodaju i na AWD-u smo znatno proširili mrežu naših potencijalnih izlagača. Dogovorili smo i zajedničku suradnju na trećim tržištima.

Muhamed Pilav, predsjednik Udruženja proizvođača namještaja BIH, Sarajevo – Bosna i Hercegovina
U Regiji imamo najbolji potencijal rasta na svijetu, no nažalost toga nismo svjesni. Posljednjih godina većina sektorskih tema je nažalost usmjerena na pilansku problematiku i poluproizvode. Moja tvrtka proizvodi 500.000 stolica i sve više ulažemo u kvalitetu. Ponosni smo na dobivene nagrade za dizajn u Njemačkoj.

Stjepan Vojinić, direktor Pervanovo d.o.o., Hrvatska / Švedska
Naš vlasnik je do sada uložio preko 60 mil. EUR u dubrovački turizam te u Tehnodrvo, našu najnoviju akviziciju u drvnoj industriji. Mi smo kao grupa poznati u svjetskoj industriji podova, a sada razvijamo klik namještaj, vertikalni modularni sustav kojem predviđamo svjetski uspjeh.