2-3 December, 2019 - Dubrovnik (Srebreno, Hotel Sheraton)

MEĐUNARODNA RADIONICA O KLASTERIMA: Uloga klastera u razvoju gradova i gospodarskom jačanju regija

Strategije pametne specijalizacije su ključni elementi nove kohezijske politike koja je usmjerena na postizanje rezultata, s naglaskom na rast kroz inovacije. Na taj način regijama se pomaže da na najbolji način iskoriste svoje prednosti te se pozicioniraju u globalnim lancima vrijednosti, ali i da oforme strateška partnerstva s ostalim regijama koje imaju komplementarnu snagu u sličnim prioritetnim područjima kako bi dosegli postavljene ciljeve gospodarskog razvoja.

Klasteri i klasterske politike mogu olakšati ovaj proces i pomoći u korištenju 121 milijarde eura iz EU strukturnih i investicijskih fondova namijenjenih ulaganjima u istraživanje i inovacije u kontekstu strategija pametne specijalizacije. Uloga ovih strategija je pokrenuti industrijske procese modernizacije i stvaranje produktivnijih, diverzificiranijih i otpornijih gospodarstava.

U tom procesu posebnu ulogu imaju male i srednje tvrtke koje čine okosnicu razvoja gospodarstva EU. Bolje povezivanje i uspostava kontinuirane suradnje klastera s predstavnicima lokalne samouprave i regionalnog razvoja predstavlja temelj uspjeha ovog koncepta.

Nemojte propustiti priliku naučiti kako klasteri mogu ojačati svoju ulogu u razvoju regija za projektni period od 2021.-2027.