2-3 December, 2019 - Dubrovnik (Srebreno, Hotel Sheraton)

NAMJEŠTAJ PRKOSI STATISTIKAMA: u lipnju rekordni rast proizvodnje od +10,6%

Unatoč padu hrvatske industrijske proizvodnje od -5,6% u lipnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji lipanj, proizvodnja namještaja (C 31) nastavlja pozitivan niz rasta koji je započeo u veljači ove godine (+9,6%), u travnju je ostvareno +5,3%, dok je svibnju zabilježen rast od +7,4%. Rekordni pokazatelji od +10,6% rasta industrijske proizvodnje namještaja ostvareni su u lipnju kada je proizvodnja porasla za +2,6% u odnosu na svibanj, dok je kumulativno u prvih šest mjeseci ova industrijska grana rasla za +5%. Learn more »

Priopćenje ADRIATIC WOOD DAYS 2018: Hrvatska ima znanja i kvalitetnu sirovinu za svjetski konkurentne proizvode iz drva

Learn more »

PODRŠKA INSTITUCIJA: Hrvatski sabor, gospodarske komore i državne agencije

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora kontinuirano prati događanja u šumarstvu i preradi drva te proizvodnji biomase, o čemu se intenzivno raspravljalo i na prethodnim tematskim sjednicama. Skup se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a predsjednik Odbora Tomislav Panenić predstavit će mogućnosti za dopunu i izmjenu zakonske regulative. Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore prof.dr. Dragan Kovačević te predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH dr.sc. Marko Šantić također će dati aktivan doprinos programu, a njihovi suradnici, odnosno predstavnici sektorskih udruženja sudjelovat će u panel raspravama. Ovogodišnji partner je i Agencija za investicije i konkurentnost

DEKANI, PROFESORI I STUDENTI: Aktivno učešće akademske zajednice

Na konferenciji će se obraditi teme obrazovanja, odnosno unaprjeđenja obrazovnih kurikuluma, ali i iznijeti konkretni prijedlozi gospodarstva za poboljšanjem svih oblika učenja i transfera znanja prema gospodarstvu. Potvrđeno je sudjelovanje dekana Šumarskog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Mirze Dautbašića, prof.dr. Atifa Hodžića s Tehničkog fakulteta u Bihaću te profesora sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, kao i predstavnika Univerze na Primorskem iz Kopra. Dvosmjerna komunikacija znanosti i gospodarstva od iznimne je važnosti za unaprjeđenje znanja i kompetencija kadrova potrebnih industriji. 

KORIŠTENJE EU FONDOVA: Burza projekata i predstavljanje uspješnih primjera

Jedan od važnih naglasaka AWD-a su teme izvrsnosti u kontekstu digitalne prilagodbe industrije te apliciranja za EU fondove u području bio-baziranih i na šumi baziranih industrija. U Dubrovniku će sudjelovati niz renomiranih konzultantskih tvrtki, a predavanje o procedurama kandidiranja i korištenja sredstava održat će PricewaterhouseCoopers (PwC). Važan partner je Regionalna energetska agencija SZ Hrvatske (REGEA), koja u okviru Interreg programa prekogranične suradnje provodi 5,18 mil. KN „težak“ projekt Renew Heat čiji je cilj energetska tranzicija kroz poticanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva. Hrvatski drvni klaster jedan je od partnera na projektu DanuBioValNet, čiji je cilj umrežavanje klastera za jačanje eko-inovacija u Dunavskoj regiji, a aktivnosti će prezentirati predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Osim spomenutih, Centar kompetencija d.o.o. sudjeluje u Europskoj mreži ROSEWOOD za promicanje održivog korištenja drvne sirovine, dok Hrvatske šume kroz programe prekogranične suradnje zajedno s Hercegbosanskim šumama surađuju na provođenju protupožarne zaštite. 

OPSEŽAN PROGRAM: Od dizajna i izvrsnosti u namještaju do biomase i tržišnih trendova

AWD će i ove godine dati pregled za sektor gorućih pitanja, kao i mogućnosti za poboljšanje prilika. Unatoč postojanju niza ograničenja, pojedini proizvođači uspijevaju prodrijeti u najsloženije tržišne niše svojim kvalitetnim, smart proizvodima i vrhunskim dizajnom, poput tvrtki Prostoria, Artisan, Florian, MS&WOOD i drugih. U Dubrovniku će se ponoviti prezentacija novog brenda luksuznog masivnog namještaja na bazi hrasta dobrog dizajna – Milla&Milli, koji je premijerno predstavljen na ovogodišnjem sajmu Ambienta od strane obitelji Pašalić. Posebni tematski naglasak u programu stavljen je na dostupnost biomase i energetsko iskorištavanje drva, obrazovanje i dostupnost kadrova, kao i kretanja na domaćem i najvažnijim inozemnim tržištima. 

KOMENTAR HOLZ-ZENTRALBLATT-a: Pojava viškova sirovine uslijed elementarnih nepogoda

Česte pojave elementarnih nepogoda uzrokuju velike poremećaje na europskom tržištu drvnih sirovina. Bernd Amschl, urednik u vodećem njemačkom strukovnom časopisu Holz-Zentralblatt na AWD-u će prezentirati posljedice vjetroizvala i drugih elementarnih nepogoda, kao i pojavu šumskih štetnika te njihov utjecaj na ponudu i potražnju drvne sirovine i s tim povezane poremećaje cijena, koje umnogome utječu i na plasman drva s regionalnog tržišta zemalja JIE. 

TREND MAKERI: Pollmeier i Fantoni iz prve ruke o situaciji na tržištu

Dubrovački skup redovito posjećuju eminentni trgovački i proizvodni subjekti, među kojima se ove godine posebno ističu najveći predstavnici njemačkog drvno-prerađivačkog sektora, tvrtka Pollmayer, koja je već duži niz godina prepoznatljivi trend maker na svjetskom tržištu bukve.  Iz Italije stižu predstavnici tvrtke Fantoni, čiji je čelnik Paulo Fantoni predsjednik Europske asocijacije proizvođača ploča (EPF – European Pannel Federation). Čelnici ovih tržišnih lidera će sa sudionicima konferencije podijeliti vlastita iskustva i stajališta oko razvoja prilika na svjetskom tržištu. 

IZASLANIK PREDSJEDNICE RH: Skup otvara predsjednik Uprave HŠ Jakupčić

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već niz godina podržava napore industrije za konsolidacijom proizvodnje na ruralnim područjima. Ove je godine, uslijed spriječenosti imenovala izaslanika predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, koji će se obratiti sudionicima konferencije. Sektorske tvrtke drže pozitivnim  podršku Vlade i Predsjednice, te drugih nadležnih institucija. Ostvareni dijalog Uprave HŠ s industrijom se također ocjenjuje zadovoljavajućim s mogućnostima daljnjeg rasta. 

BRENDING I RAST SEKTORA: Goran Milić i Krešimir Macan analiziraju konkurentnost

Veliki novinarski autoritet ovog dijela Europe Goran Milić će na konferenciji iznijeti svoje viđenje konkurentnosti sektora, uspoređujući ovu granu industrije s drugim branšama, dok će ugledni PR stručnjak Krešimir Macan predstaviti prijedloge za poboljšanje vidljivosti na šumi baziranog sektora u medijima i općenito u društvu. Macan je široj javnosti poznat kao raniji posebni savjetnik premijera Plenkovića, ali i savjetnik niza političara tijekom proteklih izbornih procesa. Osnivač je jedne od prvih hrvatskih agencija za odnose s javnošću, a među ostalim vodio je komunikaciju prema svim javnostima za brojne domaće i strane investicije no gradio je reputaciju brojnih domaćih brendova, stoga stručnjaci očekuju kako Macan može doprinjeti poboljšanju budućeg položaja šumarstva i drvne industrije.