30.11. - 1.12.2020. / Rovinj

ŠTO DONOSI 2021? Pomiješani su optimizam i oprez!

Posljednjih devet mjeseci pripadaju među najgora i najneizvjesnija razdoblja u našim životima i karijerama. Uslijed koronakrize došlo je do pojave ozbiljnih zastoja na globalnom i lokalnom tržištu te se u prvoj polovici godine osjećala značajna statistička stagnacija i otežano poslovanje većine tvrtki, što zbog potpunog zastoja ili zbog značajnog usporavanja na glavnim tržištima. Mnoge drvoprerađivačke tvrtke su zabilježile smanjenje proizvodnje kroz posljednjih 7-8  mjeseci, iako na kraju godine taj pad ne izgleda katastrofalno i prosječno se kreće na razini od oko -10% (prerada drva oko -7% te namještaj oko -15%).

Pogoni na prodaju
Unatoč opisanim teškoćama, hrvatske drvoprerađivačke tvrtke su zadržale zavidnu razinu optimizma i spremaju niz tržišnih strategija za prevladavanje posljedica krize. Jedini vidljivi element složenog kriznog okruženja i velike doze neizvjesnosti je intenzivno povećanje ponude prodaje mnogih pogona, odnosno tvornica na tržištu.Analitičari pozivaju na dodatni oprez,  iako sektoru treba odati priznanje za visoku razinu usvojenih poslovnih rješenja i prilagodbi u krizi, odnosno za zavidni nivo žilavosti i tržišne otpornosti.

Drugi val koronavirusa povećao pesimizam tržišta
Pogoršanje pandemijskih uvjeta tijekom studenog i prosinca je u cijeloj Europi donio dozu pesimizma i opreza u sektor drvne industrije, posebice kod trgovaca namještajem. Većina drvoprerađivača u Europskoj uniji računa s pretpostavkom pogoršanja poslovanja u sljedećih šest mjeseci, a posebno talijanske i španjolske tvrtke. Loše prognoze dolaze iz Njemačke, glavnog europskog tržišta, gdje se očekuje pad u pilanskom sektoru, industriji drvenih ploča i ambalaže te pad od 4,1% u sektoru namještaja. Analitičari očekuju kako će se te trenutne njemačke ocjene i tržišni dojam preliti na poslovanje dobavljača koji još uvijek uglavnom dolaze iz istočne Europe.

Globalno usporavanje – smanjenja cijena u SAD-u
Istovremeno, analitike u SAD-u sugeriraju kako će cijene drvnih proizvoda padati sve do svibnja 2021., a očekuje se i da će pilane smanjiti proizvodnju. To će, uz aktualnu pandemiju, zasigurno utjecati na investicije i velike projekte koji zahtijevaju veće količine drvne građe. S drugih tržišta također pristižu umjerene najave, a najveća je nepoznanica je i dalje ogromno kinesko tržište.

EU nudi priliku za sektor – Zeleni plan i Program oporavka
Europa se aktivno suočava s usporavanjem i predlaže politike oporavka s vrlo izdašnim fondovima. Europska komisija se okrenula zelenim materijalima, a to je odlična prilika za veće korištenje drva o čemu posljednjih mjeseci intenzivno govore svi europski drvoprerađivači kroz svoje asocijacije. Drvo je idealan materijal za CO2 neutralnu Europu. Primjerice, EU nalaže kako građevine trebaju dovesti do smanjenja emisija ugljikovog dioksida, a pošto drvo smanjuje CO2 tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda, razvidno je kako bi uskoro u EU, upravo objekti izgrađeni od drva trebali biti u velikoj prednosti u odnosu na građevine izgrađene od  betona ili drugih materijala. Razvidno je kako upravo članstvo u EU obitelji predstavlja daljnji razlog za optimizam, budući da hrvatsko gospodarstvo ima priliku sudjelovati u mjerama oporavka i kako ima nesmetani pristup unutarnjem tržištu Unije. 

Brojne nepogodne prilike na tržištu uzrokovale su otkazivanje brojnih događanja, među kojima je i konferencija Adriatic Wood Days koja se ove godine trebala održati u Rovinju, ali je iz preventivnih razloga odgođena. Konferencija bi se trebala održati početkom 2021. godine, naravno, sukladno epidemiološkim prilikama, a sve detaljnije infrmacije bit će objavljene na vrijeme.

DRVO JE BUDUĆNOST: Završena Adriatic Wood Days konferencija

Nakon tri dana završeno je peto izdanje Adriatic Wood Days konferencije u Dubrovniku. 160 sudionika iz Hrvatske, regije i inozemstva sudjelovalo je u bogatom programu u kongresnom centru hotela Sheraton. Konferencija je započela u nedjelju (1.12.) studijskom posjetom mediteranskim šumama u Konavlima, a nastavilo se u ponedjeljak i utorak (2.-3.12.) razmjenom iskustva, znanja i sektorskih inovacija kroz raznolike panel rasprave, prezentacije, radionice i diskusije.

Sudionici su raspravili brojne aktualne sektorske teme kao što su upravljanje mediteranskim šumama, trendovi na tržištu drva i biomase, jačanje sektorskih kapaciteta i vidljivost na globalnoj razini, aktualni natječaji i EU projekti, uloga klastera i mnoge druge.

Osim predstavnika sektora iz Hrvatske i regije, skupu je nazočilo i 30-ak predstavnika europske asocijacije za bioenergiju Bioenergy Europe i EPC-a (European Pellet Council) te isto toliko predstavnika europske ROSEWOOD mreže.

Bioenergija i budućnost

Iako je bioenergija sve popularnije rješenje, sektorski dionici imaju još puno posla oko tržišnog pozicioniranja i popularizacije korištenja drva kao energenta. Dobra vijest nedavno je stigla iz Europske investicijske banke koja je najavila obustavu financiranja projekata vezanih uz fosilna goriva od kraja 2021. godine, a na sektoru bioenergije je da dokaže kako je upravo drvo rješenje za dekarbonizaciju Europe. Pelet se, za razliku od promjenjivih obnovljivih rješenja, ne oslanja na solarnu energiju ili vjetar pa samim time ne ovisi o vremenskim prilikama. Dobar je pokazatelj i kako se u EU u 2018. godini proizvelo 17. mil. tona peleta što je porast od 10% u odnosu na godinu prije. Situaciju su komentirali i europski čelnici za bioenergiju iz Bioenergy Europe i Europskog vijeća za pelet. Jean-Marc Jossart, generalni tajnik Bioenergy Europe-a, naglasak je stavio na potrebne napore kako bi se energija iz drva prestala portretirati lošom u određenim nevladinim organizacijama, ali i medijima. Zaključak je kako treba aktivno raditi na kampanji popularizacije biomase, ali i koristiti snažne argumente protiv neutemeljenih napada na sektor.

Drvo kao materijal „zelene“ budućnosti

Jedna od tema bila je i gradnja drvom, koja zadnjih godina postaje sve popularnija. S obzirom na to da drvo ima puno manji ugljični otisak od uobičajenih materijala u gradnji kao što su, primjerice, beton i čelik, sve se više projektanata odlučuje upravo za drvo. Višnja Košćak, projekt menadžerica iz austrijskog Holzclustera Steiermark predstavila je nove trendove po pitanju drvne gradnje u Austriji gdje šumarstvo zapošljava čak 300.000 ljudi. Tako Austrijanci iznimno paze na svoje šume, a Košćak je istaknula kako zbog toga „svakih 40 sekundi poraste dovoljno drva za izgradnju jedne kuće.“ Nadalje, predstavila je najviše zgrade izgrađene isključivo od drva, a baš kao i na Zapadu, i Austrijanci se „natječu tko će izgraditi višu zgradu koristeći drvo.“ Istaknula je i kako je u 20 godina udio drva u građevinama porastao s 14% na 24% u 2018. godini. Najveći udio zauzimaju stambene zgrade, ali se najveći porast zapaža u gradnji javnih objekata.

Mediteranske šume i izazovi

Jedan od glavnih razloga zašto je Adriatic Wood Days konferencija smještena upravo u Dubrovniku je osvješćivanje javnosti o neiskorištenim potencijalima mediteranskih šuma. Gospodarenje šumama na specifičnom jadranskom kršu i otocima je tema o kojoj treba govoriti jer je riječ o šumama koje, iako nisu bogate drvnom zalihom, imaju neizmjernu važnost u sprečavanju erozije zemljišta i doprinosu bioraznolikosti cijelom ekosustavu. Mediteranske eko-regije su jedne od najugroženijih na planeti i mnoge od njih su pretrpjele strašnu degradaciju sječom, ispašom, uvozom egzotičnih vrsta, ali i urbanizacijom i ratarstvom, a neumoljiv problem su i požari u ljetnoj sezoni.

Klasteri i regionalni razvoj

U sklopu radne grupe Klasteri i regionalni razvoj (Strategija za dunavsku regiju) pokrenuta je inicijativa za izradu strategije za jačanje uloge klastera u dunavskoj regiji. Bez obzira na dosadašnje rezultate, akteri regionalnog razvoja još uvijek nisu iskoristili puni potencijal klastera u svrhu reindustrijalizacije regija. Strategijom bi se trebalo dati odgovore na izazove koji su zajednički klasterima u ovoj regiji, a tiču se pitanja financiranja te uključivanja klastera u strateška planiranja regionalnog razvoja. Objava strategije je planirana za listopad 2020. na godišnjem forumu Strategije za dunavsku regiju. Dodajmo još i da su sudionici istaknuli nedostatak konzistentnih nacionalnih klasterskih politika te je istaknut interes za umrežavanje na međuregionalnoj i međusektorskoj razini.

ZAPOČELA ADRIATIC WOOD DAYS KONFERENCIJA: Rasprava o sektorskim temama u Dubrovniku

U kongresnom centru hotela Sheraton u Dubrovniku održano je svečano otvorenje 5. izdanja Adriatic Wood Days konferencije. Riječ je o najvećem sektorskom skupu u regiji koji služi kako bi se svi relevantni dionici iz Hrvatske i inozemstva umrežili, raspravili bitne sektorske teme, predložili rješenja za brojne izazove s kojima se drvoprerađivački sektor susreće, ali i razmijenili iskustva oko primjene sektorskih inovacija.

Learn more »

PESIMIZAM U SEKTORU PELETA: Klimatske promjene krivac za slabu prodaju?

Klimatske promjene, čini se, sve više utječu na brojne industrije, a ove godine posebno su pogođeni proizvođači peleta. Topla zima i nedostatak potrebe za ogrjevom domaće su proizvođače peleta stavili u nezavidnu situaciju. – Zbog izuzetno toplog vremena manja je potrošnja. Skladišta su puna. U ovom trenutku možemo jedino moliti Boga da zahladi i da krene potrošnja – rekao je Davor Zec, predsjednik Udruge CROBIOM, koja okuplja proizvođače peleta, briketa i drvne biomase.

Zec je nadodao i da je veliki problem što se većina robe izvozi na europsko tržište što pogoršava situaciju. – Da mi prodajemo na domaćem tržištu, određena količina robe bi se prodala i bilo bi značajno jednostavnije – naglasio je Zec i zaključio da se sezona ipak može spasiti, ali samo ako „prava zima“ krene uskoro i potraje sve do ožujka. Upravo će ova tema biti jedan od glavnih naglasaka ovogodišnjeg AWD-a, a osim predstavnika CROBIOM-a, u programu će sudjelovati, kako smo već najavili, i predstavnici krovne europske asocijacije za biomasu – Bioenergy Europe.

KAKO SPOJITI ZNANOST I GOSPODARSTVO? Odgovore nude stručnjaci iz slovenskog InnoRenew centra

InnoRenew CoE je neovisni istraživački institut, odnosno centar izvrsnosti, osnovan 2017. godine u susjednoj Sloveniji, a u kojem se provode istraživanja o obnovljivim materijalima i održivim zgradama. Vizija im je biti svjetski lider u ovom području, a to žele postići predanim znanstvenim radom, kreativnošću, prodornim inovacijama i uskom suradnjom s industrijom. Za njegovo osnivanje Europska komisija i Vlada Republike Slovenije izdvojile su 45 mil. EUR, a okuplja visoko kvalificirane stručnjake iz cijelog svijeta.

Radi na inovativnoj tranziciji slovenske i europske industrije na korištenje obnovljivih izvora, posebno na iskorištavanju potencijala šume i drva u industriji. Koje su novosti u najmodernijem centru izvrsnosti u regiji? Koja su najznačajnija dostignuća i naredni planovi centra? – na ovogodišnejm AWD-u će govoriti brojni stručnjaci iz centra, a jedan od njih je Črtomir Tavzes, istraživač u InnoRenew centru, koji je doktorirao je biotehnologiju, a u InnoRenew centru specijalizirao se za analizu i razvoj politika u šumarskom sektoru.

BJELIN JE GLAVNI PARTNER AWD-a: Lideri u proizvodnji drvenih podova

Partnerstvo i aktivno učešće u programu i ove je godine potvrdila tvrtka Bjelin – vodeći proizvođač drvenih podova u Hrvatskoj. Bjelin dizajnira, razvija, proizvodi i prodaje široki asortiman proizvoda koji se sastoji od tradicionalnih drvenih podova, ali i inovativnih podova od novih, neuobičajenih materijala. Istraživanje i razvoj se provode u suradnji sa švedskom sestrinskom tvrtkom Välinge Innovation AB pa se tako proizvodnja odvija u najmodernijim tvornicama u Švedskoj i Hrvatskoj.

Za svoje podove koriste najkvalitetniji hrast iz slavonskih šuma, a tijekom godine proizvedu do 10 milijuna m2 podova, što ih čini jednim od najvećih proizvođača podova u Europi. Da im posao ide odlično, govori i podatak da se u tvrtku kontinuirano ulaže, raste broj zaposlenih, a kako bi se sve stiglo, radi se u čak četiri smjene. Upravo zbog Bjelinove liderske pozicije na tržištu drvenih podova, jedno od atraktivnijih izlaganja na ovogodišnjem AWD-u zasigurno će biti ono o tajni uspjeha ove švedsko-hrvatske tvrtke.

AUSTRIJANCI DOSAD ISPORUČILI 12.500 SUŠARA: Mühlböck predstavlja ekonomične tehnologije

Sudionicima Adriatic Wood Days predstavit će se i austrijska tvrtka Mühlböck specijalizirana za razvoj i proizvodnju postrojenja za sušenje drva. Tvrtka osnovana prije 37 godina danas ima 12.500 sušionica koje rade diljem svijeta, a posljednjih nekoliko godina pokrenula je niz inovacija koje su, iz tehničke perspektive, uspostavile jedinstvenu poziciju tvrtke na tržištu. Novi sustavi kojima danas raspolažu mogu uštedjeti do 50% energije koja se obično koristi tijekom sušenja.

Od 2018. godine iza menadžmenta tvrtke stoji Richard Mühlböck. Tvrtka danas zapošljava više od 170 zaposlenika te operativno djeluje u 26 različitih zemalja svijeta među kojima su Njemačka, Francuska, Rusija, Japan i SAD, ali i zemlje naše regije poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

ZAŠTITA DRVA JE PRIORITET: ARP i Remmers imaju rješenje za ekstremne uvjete

U Dubrovnik stiže i zelinski ARP, glavni zastupnik njemačke tvornice Remmers na području Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Remmers ima više od 50 godina iskustva u građevinskoj kemiji i industriji premaza, kao i u proizvodnji i primjeni močila za drvo. Upravo zaštitni premazi su bili prvi proizvodi ove tvrtke, a i danas su im glavni stup poslovanja. Jedan od glavnih ciljeva Remmersa je stvoriti proizvode za zaštitu kojima će drvo „preživjeti“ različite vremenske uvjete.

Njihovi proizvodi imaju primjenu za svakodnevne potrebe u kućanstvu i u baznoj preradi drva, ali i za zaštitu drva u ekstremnim uvjetima kakvi vladaju, primjerice, prilikom prekooceanskog transporta drva. Jedan od najvećih problema pilana su plavilo i plijesan na građi prilikom dužeg skladištenja i dugotrajnog transporta, pa se u borbi protiv njih koriste preventivni premazi iz Adolit grupe proizvoda, a sve kako bi se drvo zaštitilo i očuvalo kvalitetu i cijenu.

Danas nude više od 80 proizvoda koji su povoljni za okoliš te postavljaju mjerila po pitanju kvalitete i produktivnosti. Koja rješenja nudi ova zelinska tvrtka i na koje sve načine mogu pomoći proizvođačima u zaštiti drva – imat će priliku prezentirati na AWD-u.

AKTIVNA ULOGA KOMORE FEDERACIJE: Traže se umrežavanje i edukacija

Na ovogodišnjem AWD-u, već tradicionalno, sudjeluje veliki broj sudionika iz regije. Jedan od pokrovitelja je i Privredna komora Federacije BIH, koja AWD smatra idealnom prilikom za umrežavanje, edukaciju i predstavljanje sektorskih noviteta. Predsjednik Komore docent. dr. sc. Marko Šantić posebno ističe važnost inovacija, a o kojima će u ovogodišnjem programu biti mnogo riječi: –  Inovacijske aktivnosti su ključni pokretači cjelokupnoga gospodarskog razvoja. Inovativnost u drvnom sektoru te inovacija kao njezin rezultat vezani su za mnogobrojne čimbenike. Ulaganja u novu opremu i tehnologije sama po sebi nisu dostatna ukoliko izostane inoviranje postojeće i stvaranje nove proizvodnje koja će nastojati dosegnuti izvrsnost i tako postati globalno konkurentna.

Nadodaje i da je od iznimne važnosti kvalitetna regionalna suradnja, koja je ujedno i strateška poluga gospodarske stabilnosti Europe. – Države potpisnice procesa stabilizacije i pridruživanja preuzele su obvezu regionalne suradnje kroz razne procese, strategije inicijative i vijeća (SEECP, EUSAIR, AII, EUSDR, RCC). Pretpristupni fondovi prekogranične suradnje, na koje ove zemlje mogu aplicirati,  dobar su trening i priprema za strukturne i investicijske fondove koji će im biti na raspolaganju ukoliko se pridruže velikoj obitelji Europske unije.

Stoga su ADRIATIC WOOD DAYS idealna prigoda i zemljama kao što je Bosna i Hercegovina, saznati novosti iz ove branše, nastojati se kvalitetno umrežiti, a s ovim i poboljšati povlačenje raspoloživih sredstava pretpristupnih fondova prekogranične suradnje u kvantitativnom i kvalitativnom smislu – zaključuje Šantić. 

O KLIMI GOVORE FOND I EKONERG: Najava EU politika do 2050. godine

Svoje sudjelovanje na konferenciji AWD već su potvrdili istaknuti predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. S obzirom na to da je Fond državna institucija koja ulaže značajna sredstva u OIE, a sve kako bi ispunila svoje glavne ciljeve poput zaštite okoliša, održivosti resursa, borbe protiv klimatskih promjena i energetske učinkovitosti, u Dubrovniku će se održati prezentacija o aktualnoj sektorskoj temi.

Dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekta u FZOEU i Delfa Radoš, predstavnica Ovlaštenika za izradu inventara stakleničkih plinova iz Ekonerg Instituta za energetiku i zaštitu okoliša održat će prezentaciju pod nazivom Drvni proizvodi u svjetlu politike Europske unije do 2050. godine. Nakon zanimljive prezentacije, očekuje se i kako će odgovarati na pitanja zainteresiranih sudionika, posebice ona vezana uz aktualne programe energetske učinkovitosti.