2-4 December, 2018 - Dubrovnik (Srebreno, Hotel Sheraton)

AWD otvara Krunoslav Jakupčić u ime predsjednice RH

Nastavlja se dobra institucionalna pozicija Adriatic Wood Days-a i potpora nadležnih tijela. Skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH, koja će u Dubrovnik uputiti izaslanika Krunoslava Jakupčića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma. „Ovim pokroviteljstvom želim dati potporu dugogodišnjem zalaganju i organizaciji skupova u drvnom sektoru“, navela je Predsjednica. Resorno Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem također je najavilo potporu i sudjelovanje na AWD-u.

Europske sektorske politike predstavlja EU zastupnik Picula

Tijekom godine na razini EU intenzivno se raspravljalo o politikama na šumi baziranog sektora, uključujući poziciju drva kao energenta u direktivi RED II. Najvažniji napredak napravljen je na području LULUCF, odnosno korištenju šumskog zemljišta. Iz ranijih godina nastavljene su rasprave oko kružne ekonomije i kaskadne uporabe drva, što je jedna od glavnih prijepornih tema šumarstva i drvno-prerađivačke industrije EU, o čemu će se također govoriti u Dubrovniku.

Potvrda partnerstva: intenzivne projektne aktivnosti Šumarskog fakulteta

Prema najavama, Šumarski fakultet kao središnja znanstveno-istraživačka i obrazovna sektorska institucija i ove će godine aktivno sudjelovati u organizaciji AWD-a. Najavljen je dolazak dekana prof. dr. sc. Vladimira Jambrekovića koji ističe vrlo intenzivne aktivnosti fakulteta u posljednjem razdoblju, posebice oko mnogobrojnih projektnih aktivnosti. Learn more »

Podrška slovenskih i portugalskih partnera

Naglasak ovogodišnjeg AWD-a bit će na temama R&D i apliciranja za EU fondove u području biobaziranih i na šumi baziranih industrija. Radionica na tu temu ostvaruje se u partnerstvu s istraživačkim institutom InnoRenewCoE iz Slovenije koji će predstaviti projektne aktivnosti oko apliciranja na EU fondove. Learn more »

GODIŠNJI REZIME: Održavaju se sjednice IO HDK, CROBIOM i Klastera konkurentnosti

I ove godine tijekom AWD-a održat će se sjednice IO glavnih sektorskih udruga, koje će iskoristiti prisustvo nadležnih ministarstava i Hrvatskih šuma za detaljnije rasprave oko otvorenih pitanja. Learn more »

4 KONFERENCIJE, 200 SUDIONIKA I 60 PREDAVAČA

Hrvatski drvni klaster privodi kraju pripreme za najznačajniji ovogodišnji međunarodni skup koji će se 4.-6.12.2017. održati u dubrovačkom hotelu Sheraton gdje će se okupiti svi ključni dionici ovog sektora u zemljama JIE. Nakon uspješnih izdanja 14. Drvno-tehnološke konferencije u Opatiji i 8. Kongresa pilanara na AWD-u će se predstaviti najaktualnije teme na šumi baziranog sektora a preko 60 predavača dolaze iz Bruxellesa, zapadnih zemalja i područja Mediterana. ADRIATIC WOOD DAYS čine četiri tematski povezane, ali programski odvojene međunarodne konferencije iz područja šumarstva, prerade drva, energije iz drva, gradnje drvom, proizvodnje namještaja i pripadajućih kreativnih industrija. Naglasak ovogodišnjeg AWD-a bit će i na temama R&D i apliciranja za EU fondove u području bio-baziranih i na šumi baziranih industrija kao i na temama obrazovanja i izgradnje kadrova. Postoji veliko zanimanje za stručne tematske radionice, a prijavljenim sudionicima je posebno zanimljiva PROJEKTNA BURZA koja će pružiti priliku za jačanje spoznaje o EU projektima, odnosno za stvaranje kontakta sa stranim stručnjacima koji traže ili nude sudjelovanje u projektnim konzorcijima za EU projekte. Klaster je u Dubrovniku osigurao prisutnost niza partnera, poput istraživačkog instituta InnoRenewCoE iz Slovenije koji je do sada prikupio preko 45 mil. EUR iz EU fondova. Partner je i Agencija za investicije i konkurentnost koja podržava temu ulaganja i opremanja hotelskih kapaciteta. Dubrovački skup je dobra prilika za mnoge tvrtke, kao i sektorske institucije i udruge za aktivno uključivanje u EU projekte.

Portal Webgradnja.hr medijski partner ADRIATIC WOOD DAYS

Webgradnja.hr je prvi i najposjećeniji portal za građenje, uređenje i opremanje interijera i eksterijera osnovan 2004. godine. U početku je krenuo kao portal za graditeljstvo, ali do danas se podjednako profilirao kao centralno i najposjećenije mjesto za kompletnu branšu (od projekta za gradnju do posljednjeg komada namještaja). Cilj je spojiti ponudu i potražnju, tvrtku i klijenta te proizvod i kupca. Posjetiteljima olakšava potragu za informacijama o navedenoj tematici, a tvrtkama/obrtima osigurava ciljanu publiku, upite i u konačnici prodaju njihovih proizvoda i usluga.

Tvrtka posjeduje tim stručnjaka raznih profila sa 10-godišnjim iskustvom u razvoju portala. Od osnutka bilježe porast broja posjetitelja na našim stranicama kao i tvrtki/obrta koje se oglašavaju. Webgradnja.hr kao mrežna publikacija (objavljena na internetu) predstavlja važan dio suvremene hrvatske kulturne baštine, pa webgradnja.hr od svibnja 2007. predstavlja dio fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Webgradnja.hr je medijski partner ovogodišnjih ADRIATIC WOOD DAYS te će posebno popratiti konferencije o opremanju hotela i veće uporabe drva u graditeljstvu.

Kontakt: www.webgradnja.hr / webgradnja@webgradnja.hr

DOBRE PRAKSE IZ PORTUGALA: Prijedlozi za unaprjeđenje socijalnog dijaloga i obrazovanja u sektoru

Jedan od partnera ovogodišnjeg AWD-a je portugalsko Udruženje drvne industrije i namještaja (AIMMP). Krajem godine AIMMP slavi 60 godina djelovanja te broji više od 7.500 članova, a na AWD-u će njihovi predstavnici će upoznati sudionike s trenutnom situacijom i trendovima u drvnoj industriji Portugala. Predsjednik AIMMP-a Vitor Poças trenutno obavlja funkciju predsjednika radne grupe za socijalna pitanja unutar Europske konfederacije drvne industrije (CEI-Bois), gdje hrvatske interese predstavlja Hrvatski drvni klaster kao punopravni član te lobističke asocijacije. Na AWD-u će se izvijestiti o  donošenju konkretnih akcijskih planova, o kojima se trenutno raspravlja u Bruxellesu: od edukacije radnika; atraktivnosti sektora; zajedničke promocije; suradnje obrazovnih institucija i gospodarstva; mirovinskih sustava; harmonizacije profila sektorskih radnika itd. Sljedeći sastanak radne skupine bit će održan početkom sljedeće godine a bit će predstavljeni zaključci s AWD-a na ovu temu te se očekuje proaktivna diskusija.

BURZA EU PROJEKATA: Razmjena projektnih ideja. Slovenci u potrazi za partnerima

Naglasak ovogodišnjeg AWD-a bit će na temama R&D i apliciranja za EU fondove u području bio-baziranih i na šumi baziranih industrija. Stručna tematska radionica u vidu PROJEKTNE BURZE sudionicima će pružiti priliku za jačanje spoznaje o EU projektima, odnosno za individualne kontakte s stranim stručnjacima koji traže ili nude sudjelovanje u projektnim konzorcijima. Partner radionice je istraživački institut InnoRenew CoE iz Slovenije čiji će predstavnici prezentirati konkretne aktivnosti oko apliciranja na EU fondove, u čemu su dosada bili i vrlo uspješni, jer su prikupili 45 mil. EUR razvojnih sredstava kojima se financiraju mnogobrojne projektne aktivnosti. Dubrovački skup je dobra prilika za mnoge tvrtke, kao i sektorske institucije i udruge za aktivno uključivanje u EU projekte. Broj sudionika je ograničen. Dodatne informacije i registracija na marketing@drvo-namjestaj.hr ili +385 98 9282610 (Rosana Šimunović).

STUDIJSKA POSJETA MLJETU: Zastupnik Picula o gospodarenju šumama na otocima

Adriatic Wood Days okupit će važne institucionalne predstavnike iz Hrvatske, susjednih zemalja te EU. Svoj dolazak potvrdio je Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, ujedno i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke. Kroz svoj rad Picula pokreće niz inicijativa i projekata, s ciljem da otoci dođu u fokus europskih institucija. Jedna od tema koja će se obrađivati prvog dana AWD-a (ponedjeljak) bit će vezana za gospodarenje šumama na otocima. Zastupnik će aktivno sudjelovati u programu konferencije, a bit će govora o inovativnim rješenjima i korištenju poticajnih europskih sredstava kao jednih od izvora financiranja za pošumljavanje na otocima, probijanje novih protupožarnih putova i sl. U nedjelju (3.12.) planirana je popodnevna studijska posjeta otoku Mljetu, kao primjeru šumovitog otoka s tradicijom gospodarenja šumama. Sudionici će imati priliku neformalnog druženja sa zastupnikom Piculom u večernjim satima (20.00 h) tijekom pića dobrodošlice u hotelu Sheraton (Srebreno). Molimo da najavite svoje sudjelovanje u nedjelju (3.12.) na info@drvniklaster.hr.